Skip navigation

De Wireless Kabelmodem

 

Gebruikers met de Wireless Kabelmodem van Telenet hebben daarbij een zeer degelijke Wi-Fi Access Point. Vergeleken met veel duren A-merk Wi-Fi Routers doet ie het uitstekend, en zelfs vaak beter.

Ik heb recente ervaringen met o.a. de LinkSys E 4200, Asus RT-56 en D-Link HD Media 3000 (telkens de topmodellen), en de Wireless Kabelmodem geeft mij het beste en snelste signaal dat ik ooit heb gehad, vooral op de 5 GHz band.

Wat niet betekent dat hij in alle gevallen voldoende is: het Wi-Fi signaal blijft een probleem met dikke muren, woningen met verschillende verdiepingen, bepaalde materialen (metaal, steen), aanwezigheid van andere elektromagnetische signalen. In zo’n situatie is er vaak geen andere oplossing dan één of meerdere Access Points toe te voegen op andere locaties in uw woonst, bijv. op de bovenste verdieping, in de verste kamer van uw appartement, enz.

Over hoe dat kan en wat werkt, meer in een volgende post.

 

Optimale Instellingen van de Wireless Kabelmodem

 

Log aan op Mijn Telenet met je Telenet-login. Via het menu aan de linkerzijde ga je naar “Mijn Internet”, dan “Draadloze Instellingen”, en “Instellingen”. Rechts klik je dan op het tabblad “Signaal”. Dan zie je de instellingen zoals hieronder afgebeeld (Klik op de miniatuur om hem te vergroten):

image

Let even op de volgende instellingen:

Wi-Fi Frequentie:

(ook “band” genoemd): zet die op “2.4 GHz & 5 GHz”.
Daar waar de 2.4 GHz band werkt met de meeste (vooral oudere of goedkopere) apparaten, en op een langere afstand een signaal kan leveren dan de 5 GHz band, dan heeft deze laatste het voordeel van een veel hogere maximumsnelheid – tot 300 mbps, en zelfs 450 mbps met sommige apparaten. Voor streaming video is de 5 GHz-band dus ideaal, zeker op een redelijk korte afstand (max. 20m), al kan die afstand aanzienlijk korter worden naargelang de muren enz.

Daarenboven heeft de 2.4 GHz band gauw last van storingen door andere Wi-Fi apparaten in de buurt, microgolfovens en DECT draadloze telefoons.

De recentere smartphones zoals iPhone 5, Samsung Galaxy 3 en 4 enz. werken op de 5 GHz band. Ook de iPads 2 t/m 4 doen dat, en de betere Android-tablets. Maar de iPhone 4S of de iPod Touch 3e generatie bijvoorbeeld kunnen enkel op 2.4 GHz werken.
 
Ik ga jullie hieronder uitleggen wat volgens mij de optimale Wi-Fi instellingen zijn, en hoe je de Wireless Kabelmodem instelt zodat je de twee banden met afzonderlijke Wi-Fi namen uit elkaar kan houden.

Doe deze instellingen bij voorkeur vanop een PC, aangesloten met een netwerkkabel (dus niet over Wi-Fi), anders ben je je signaal kwijt na elke wijziging.

 

Configuratie 5 GHz:

  1. Wifi Standaard: 802.11n (enige instelling)
  2. Wifi-Kanaal: Automatisch. Dit hoeft normaal gezien nooit handmatig te worden aangepast, er zijn op deze band genoeg kanalen zodat ie automatisch een storingsvrij kanaal vindt.
  3. Wifi-Kanaalbreedte: zet die op “Auto”. De mogelijkheden zijn “Auto” (=automatisch 20 of 40 MHz kiezen) of “20 MHz”; gebruik “20 MHz” enkel als je 5 GHz apparaat problemen ondervindt.

 

Configuratie 2.4 GHz:

  1. Wifi Standaard: dit zal afhangen van je apparaten. Als al je apparaten de “N” standaard (802.11n) ondersteunen, dan is “802.11n” de juiste keuze voor je. Zo werkt het access point in deze band dan enkel op de hoogste snelheid. Heb je daarentegen nog oudere apparaten die enkel de “G” of zelfs de trage “B” standaard kennen, dan moet je “802.11bgn” kiezen.
     
    LET OP: zodra er ook maar één apparaat actief is op 2.4 GHz “B” mode, werken alle apparaten op deze band aan B-snelheid. Erg traag dus. Daarom ook is de 5 GHz band optimaal om snelle apparaten een eigen “expressbaan” te geven op het Wi-Fi signaal.
     
  2. Wifi-Kanaal: Automatisch. De modem zal automatisch proberen een optimaal kanaal te vinden, maar in sommige omstandigheden doet ie dat niet goed. Je kan proberen hier handmatig een kanaal te kiezen.
  3. Wifi-Kanaalbreedte: zet die op “Auto”. De mogelijkheden zijn “Auto” (=automatisch 20 of 40 MHz kiezen) of “20 MHz”; gebruik “20 MHz” enkel als je 2.4 GHz apparaat problemen ondervindt.

 

Beveiliging:

Ga nu naar het tabblad “Beveiliging”.

Onder “Beveiligingsconfiguratie 5 GHz” en “Beveiligingsconfiguratie 2.4 GHz” zie je telkens de instelling “Naam draadloos netwerk (SSID)”. Het SSID is de naam van je netwerk(en), zoals hij verschijnt op je mobiele apparaten wanneer je een lijst van Wi-Fi signalen opvraagt.

Daar staat standaard eenzelfde naam, bijv. “Telenet-01234”. Verander dat naar bijv. respectievelijk “Jan 5 GHz” en “Jan 2.4 GHz” of iets in die aard.

Zo kan je op al je apparaten meteen zien, met welke frequentie (band) je bent verbonden. Je weet dan dat de 5 GHz veel sneller is, maar iets minder ver reikt; en dat de 2.4 GHz iets verder reikt, maar trager is en veel meer last heeft van storingen. (Klik op de miniatuur hieronder om hem te vergroten).

image

Over het Draadloos beveiligingsprotocol wil ik er op duiden dat de standaard instelling “WPA/WPA2 PSK” betekent dat apparaten, die WPA2 kennen, deze veilige standaard zullen gebruiken, maar andere zullen terugvallen op het onveilige “WPA”. Best kan je dit wijzigen naar “WPA2 PSK” voor 2.4 en 5 GHz, maar als één van je apparaten WPA2 niet ondersteunt, dan zal het niet meer kunnen verbinden.

 

Firewall:

Ga nu in het menu links naar “Geavanceerd”, dan naar het tabblad “Firewall”. De instellingen die ik hieronder aanbeveel zijn niet de absoluut veiligste, maar wel degene die met de meeste apparaten en Internet-diensten zullen werken. Vooral “UPnP” is sinds vorig jaar ietwat controversieel, doch nodig om een aantal internet-verbonden apparaten met uw router te kunnen laten “spreken”.

  • Blokkeer gefragmenteerde IP pakketten: niet actief
  • Firewall bescherming: actief
  • UPnP actief: actief

One Comment

  1. Helaas, wi-fi is in het beste geval amper stabiel en snel genoeg voor de DigiCorder, met een extender kan je het helemaal vergeten. Kabel trekken of Powerlines dus. Ik heb zelf thans TP-LINK 500mbit powerlines, daar ben ik tevreden mee. Om de 2 weken of zo moet ik ze wel even uittrekken en weer insteken.


Leave a comment